top of page

Motion for hvalpe

Den lille hvalp får stort set sit motionsbehov dækket gennem flittig leg. Det er skadeligt for hvalpen, hvis man for tidligt begynder med lange trave– og cykelture. Det er nemlig meget forskelligt, hvor gammel hvalpen er, når den viser trang til motion.

 

Jeg vil anbefale, at motionere hvalpen i områder, hvor den kan løbe løs, så viser den nemlig selv, hvornår den er træt. Først når hvalpen er 11-13

mdr. kan man begynde at tage små cykelture.

 

Fedme - Overanstrengelse - Hofteledsdysplasi (HD):

Ovennævnte er emner som interesserer de fleste hundeejere meget, men hvor meget er der så om forholdene?

 

Der er så meget at de ”lærde” er enige om, at ca. 70-75% af de påviste tilfælde af dysplasi er miljøbetinget, mens de 25-30% er arveligt be- tingede. Hvilke forhold kan så være skyld i dysplasitilfælde? Ja, det kræver ikke den store hundeviden at forstå, at det der er skadeligt for uudviklede hvalpe– og unghundeknogler formentligt er for meget motion, samt især overvægt af hvalpe– eller unghundene.

 

Hvis man vil forsøge at undgå alle disse unødvendige ting, som bl.a. hedder grad 1 i højre eller venstre side, eller grad 1 i begge sider, så bør man undgå forkert ernæring, fedme og overdreven motion derfor:

 

  • Lad ikke den unge hund lege med en voksen hund time efter time, eller dag efter dag!

 

  • Lad f.eks. ikke børn lege apportering med hvalpen i en uendelighed, og slet ikke lege op og ned af trapper eller stejle skråninger.

 

  • Lad ikke hvalpen eller den unge hund springe over eller ned fra forhindringer der er større end den selv, eller lade den løbe ved siden af en cykel før den er over 12 måneder.

 

  • Den lille hvalp skal ikke have mere motion end den selv opsøger, og skal kun have små lufteture de første måneder af dens levetid - aldrig længere end at den stadig er frisk ved hjemkomsten.

 

  • Man må holde nøje øje med hvalpen når man er ude og gå - så længe der sker noget omkring den, vil den være aktiv, men hvis hvalpen, ved små ophold straks lægger sig ned eller på anden måde viser træthed, har den fået rigeligt for den dag. Man kan pace en hvalp til at blive ved med at styrte rundt, da den umiddelbart ikke selv kan mærke, hvornår den er træt.

 

I den forbindelse vil man naturligvis stille spørgsmålet ”Hvad er for meget motion?”:

 

 

Alder                          Effektiv motion dagligt

 

2 - 4 mdr.                   15 minutter.

 

4 - 9 mdr.                   30 minutter.

 

9 - 12 mdr.                 45 minutter.

 

12 - 18 mdr.               60 minutter.

 

18 mdr ->                   Alt hvad DU kan tåle!

 

 

 

Et godt råd:

 

Hav hunden om jer så meget som muligt.

 

Tag den med så mange steder som muligt.

 

 

                                                                                                              Af Lillian Christensen, Kennel Sandkærgård - www.sandkaergaard.dk

bottom of page